История на клуба

home~MVueOD~IQL1f2_j

Таекуондо клуб „Хемус“ започва да развива дейността си през далечната 2003 г. в гр. Горна Оряховица със старши треньор Румен Димитров. До днес, през клуба са минали стотици ученици, много от които са оставили трайна следа в развитието на спорта в града и в цяла България.
Като най-успешни състезатели в дисциплина спаринг през годините са се доказали Станимир Николов (участник на Европейското първенство за кадети през 2007 в Будапеща, Унгария), Славомир Савов (участник на ЕП за кадети през 2009 в Загреб, Хърватска), Теодор Николов (участник на ЕП за кадети през 2011 в Тбилиси, Грузия), Димитър Иванов (многократен медалист от най-силните международни турнири в Европа), Димитър Сейков (част от Национален отбор по спаринг през 2014 и медалист от силни турнири в Хърватска и Сърбия). Сред най-младите надежди на клуба са Йордан Добрев и Никола Дачев, носещи медали за клуба от всяко състезание.Никола Дачев завоюва балканска титла през 2016 година само на 11 години от XVIII Балкански игри в град Дупница,България.Същата година бе награден от Община Горна Оряховица за най-добър състезаел до 19 години ,първо място след гласуване от треньорската гилдия в града.
Таекуондо клуб „Хемус“ е един от най-силно развиващите дисциплина „Пумсе“ – форма в национален мащаб. През 2015 клуба завоюва множество медали от А-клас турнири в Западна Европа, както и изпрати пет състезатели с националния отбор на Европейското първенство в Белград, Сърбия. Румен Димитров, Димитър Сейков и Милица Петрова заеха 5-ти места на турнира.
През 2016 година Йордан Добрев и неговия играещ треньор Румен Димитров взеха участие в първия организиран турнир с клас G-1 в дисциплина“пумсе“ в град Виена ,Австрия.
През годините Таекуондо клуб „Хемус“ е бил важна част от спортно-културния живот на Горна Оряховица. С участието си в множество демонстрации, концерти и благотворителни изяви, клуба цели да популяризира корейското бойно изкуство сред младите.
Общо 14 ученици на таекуондо клуб „Хемус“ през годините са защитили майсторска степен – черен пояс.
От 2013 г. таекуодно клуб „Хемус“ развива и корейското бойно изкуство Хапкидо, фокусиращо се върху самозащитата, с което предалага на ученици си богато разнообразие от умения и похвати.През 2016 година трима състезатели Кристиян Пенков,Мартин Марков,Йордан Добрев защитиха 1 дан ( черен пояс ) само на 11-12 години,с което стават първите деца защитили черни пояси в хапкидо в България.Румен Димитров защитава ниво 4 дан , с което става един от малкото майстори с това ниво на Балканите.
От 2013 до 2017 клубът е завоювал общо 361 медала, от които 85 златни, 132 сребърни и 144 бронзови от държавни и балкански първенства, както и международни турнири, включително такива, организирани от Европейския Таекуондо Съюз (ETU). Към тези медали могат да бъдат добавени и трите пети места от Европейското първенство по пумсе през 2015 г.  и балканската титла в спаринга на Никола Дачев.

През 2017 година състезателката на Хемус Милица Петрова завоюва бронзов медал от Европейското първенство по пумсе в град Родос,Гърция, а Йордан Добрев и Габриел Йорданов се класираха на пето място отборно в тройка със състезател от град Бургас. Президентът Румен Димитров записа първо участие на първото Световно плажно първенство по пумсе,също в Родос.

През 2018 година на второто издание на Световно плажно първенство по пумсе в Родос, Румен Димитров и Милица Петрова завоюваха сребърни отличия в отборни дисциплини тройки.

Треньор

P1020091

Румен Димитров – старши треньор и президент на клуба.
IV дан таекуондо/ IV дан хапкидо
Биография:
– роден през 1980г. в гр. Горна Оряховица;
– Висше образование – Национална Спортна Академия „Васил Левски“ – София;
– специалности: „Учител по физическо възпитание и спорт“; „Треньор по таекуондо“;
Други специалности:
– Хатха йога по метода на Венцислав Евтимов;
– Представител на World Hapkido/ Kumdo Federation за България;
– Участвал като каскадьор в три американски филма: „За каузата“, „Щатски тюлени 3″, „Делта Форс 4″
– Занимава се с бойни изкуства от 1992г.
– Tang soo do ( традиционно корейско бойно изкуство )
– Полицейска лична защита ( в това число завършен курс към системата на МВР за инструктор по физическа подготовка )
– Завършен курс за инструктор по физическа подготовка за армия и полиция към Национална Спортна Академия
– Hapkido ( в това число курс “ Hapkido intervention “ в Поарта Алба,Румъния )
– Завършен семинар за международен съдия в дисциплина “ пумсе “ към WTF в Белград, Република Сърбия.
– Завършен семинар за национален съдия в дисциплина спаринг под ръководството на международния съдия Томас Клай в София ,Република България
– Многократен медалист от републикански и международни турнири по Таекуондо.
– Член на треньорския съвет в дисциплина пумсе към Българска федерация по Таекуодно, стил WTF.