Хапкидо                           a035150eef6004ada8b3f5cbcc2f5dae

На корейски;

Хап: телесна и духовна хармония
Ки: жизнена и телесна енергия
До: изкуство, път на обучението

има тези значения

Хапкидо сред корейските военни и полицаи се знае като система съставена от основните техники на бойни изкуства нинджицу,джудо, карате, таекуон-до, кунг-фу, айкидо, джу джицу и кендо.
А според корейския народ Хапкидо се възприема и като изкуство за хармонизиране на вътрешната енергия на човешкия дух. Обобщено за Хапкидо може да кажем, че е стена около човешкото его изградена от камъчета на бойните изкуства и акробатични движения.
Хапкидо съчетава свиване, огъване, душене, завъртане, прилагане на натиск върху различни точки от човешкото тяло, ключове на стави, ритници, удари с ръце, хвърляния, енергични скачания и използване на ръцете като оръжия. Най -характерното и разделящо Хапкидо от останалите бойни изкуства са отбрана, атака, отклоняване-отблъскване.
Трениращият Хапкидо първо спокойно потушава и отклонява атаката на противника и използвайки неговата нергия срещу него, го контролира. И след това прилагайки минимален натиск върху определени точки от ставите взима надмощието.
Трениращият Хапкидо при евентуално нападение срещу него противно на това , че се вижда „твърдо”, без да се нуждае от излишна сила, елиминира атаката и положението винаги е под неговия контрол.
Целта в Хапкидо е самоконтролът.

История на Хапкидо

Приносът за днешния вид на Хапкидо се пада основно върху три лица: Young Sul Choi, Han Jae Ji и Don Oh Choi.

YOUNG SUL CHOİ:1choi-young-sool-oval-frame

Роден е през 1904 г. в корейското село Yong dong. През тези години Корея е под японска окупация и по време на тази окупация той загубва семейството си. Когато е още на 8 години, японският търговец на захар Morimoto го осиновява и отвежда в Япония. Choi не е съгласен с това обстоятелство и постоянно се съпротивлява. Кратко време след пристигането им в Япония, Morimoto не може да издържи и го оставя на своеволие в село Moji. Choi самичък отива в Осака и известно време се препитава с просия. Тук полицията го поверява в един от храмовете на Kintaro Wadanabi и при него остава 2 години. Животът в Япония изобщо не се оказва лесен за него. Има проблеми в училище понеже не владее добре японски език. Kintaro Wadanabi изпраща Choi при приятеля си Сокаку Такеда (1859-1943) – председател и майстор на Дайто-рю Айкиджуцу. В тази школа основана през 11 век от Yoshimitsu Minamoto, в началото се приемат само висшите самураи принадлежащи към семейство Такеда. Такеда разваля това правило и за първи път приема външен ученик. Choi прекарва 30 години в семейството на Такеда и става единственият ученик научил 3808 техники.
Друг известен ученик на Такеда (както повечето от нас знаят) е основателят на Айкидо Морихей Уешиба. След като Такеда разбира, че Япония ще загуби Втората световна война, се самоубива, отказвайки се да яде. Преди да умре заповядва на Choi да се върне в Корея.
По време на завръщането си всичките пари и дипломи на Choi, са откраднати. Известно време в родината си се препитава продавайки курабийки от ориз от една страна, а от друга работи в една фабрика изваждайки вода от кладенеца. През Февруари 1948 г. когато чака на опашка, за да си получи парите, някои се опитва да вземат възнагражденията му и той е принуден да се отбрани. Сина на собственика на фабриката 1-ви Дан Джудо Bok-sup Suh, вижда боя и разбира, че Choi е майстор на много ефикасно изкуство и го убеждава да му бъде учител.
Това, че първият ученик на майстор Choi има основи от Джудо, изиграва важна роля за развитието на Хапкидо. Основите на всички техники срещу захвати и хвърляния от Джудо, се обуславят от това. В началото името на изкуството е Yawara и се променя няколко пъти – Yu Sul (меко изкуство); Yu Kwon Sul (меко ръкопашно изкуство); Hapki Yu Kwon Sul. През 12 Февруари 1951 г. Choi и Suh заедно отварят школата „Yu Kwon Sul Hapki Dojang”. През 1963 г. майстор Choi състава първият председател на корейската организация „KiDo” – събираща под един покрив всички корейски бойни изкуства. През 1982 г. отива в Америка, за да обедини трениращите хапкидо там, но през 1986 г. на 82 години умира без да осъществи желанието си.

HAN JAE Jİ:ji-han-jae4

Роден е през 1936 г. и на 13 години става ученик на Choi. След 7 години започва да тренира при Taocu Lee и при него научава техники от Таекуондо, Jang-bong, Dan-bong и медитация. От една монахиня ,за която говори с възхвала, научава духовни знания. През 1958 г, когато отваря собствената си школа в Yu Kwan sul притежава 3-ти Дан. Обединява знанията си и създава собствен стил. Той нарича този нов стил в чест на учителя си Choi – Хапкидо. Преди това техниките срещу юмруци се развиваха с замисъла, че след удара ръцете остават изправени. До неговото доджо има бокс училище, в което учат на прибиране на ръцете след удара. И той развива някои отбранителни техники срещу този тип удари. В подземния свят на корея ножът е много използвано оръжие и това става причина за развиване на техники срещу нож. За да устои срещу Tang soo do, Kong soo do, Kwon bop и Taekwondo се развиват и техники срещу удари с крак. В Корея Кендо е доста развито и срещу меча се създават техники с dan bong (къса пръчка).
През 1961 г. ген. Chung Hee Park прави преврат и идва начело на държавата. През 1962 г. Ji започва да обучава военни, охранителите на ръководителя на държавата и той става негов охранител.
През 1963 г. става член на организацията Kido, но поради някои различия в мненията я напуска и през 1965 г. основава Корейска Хапкидо Организация. През 1969 г. чрез програма за обмяна между САЩ и Корея заминава за Америка. Обучава охранителите на президента Richard M. Nixon, агенти на ФБР и други специални агенти. По това време се запознава и с Брус Лий.
През 1980 г. сменя името на КХО в Корейска Хапкидо Федерация (KHF). През 1979 г. корейският президент Парк загива в атентат. Извършителят е директора на корейските тайни служби – Chae Kyu Kim, ученик и приятел на Ji. Това става причина Ji да бъде обвинен в съучастничество и лежи една година в затвора. Когато е в затвора се занимава повече с духовната страна на бойните изкуства и развива Sin Moo Hapkido. През 1984 г. имигрира в Америка и в околностите на Сан Франциско отваря училището Sin Moo Hapkido. Двама от учениците на тази школа Bong Su Han и Kwang Sik Myung с разлика от 2 години създават две международни организации. Едната от тези организации основани в Америка е WHF (Световна Хапкидо Федерация) и създател Bong Su Han, а другата се учредява през 1986 г. и се нарича IHF (Интернационална Хапкидо Федерация) от Kwang Sik Myung.
След Yong Sul Choi и Han Jae Ji хапкидистите се разпръсват по цял свят и основават различни организации, и започват да тренират Хапкидо. Това течение се засили още повече след като Таекуондо стана олимпийска дисциплина.
Паралелно с Америка и в Корея се съревновават различни федерации. Даже един човек, който е ангажиран с чистотата на гроба на майстор Young Sul Choi основава своя федерация.

CHOI DON-OH:Don-Oh-Choi-ilicak (1)

След като по света се създават малки и големи стотици федерации, държавният глава на Южна Корея – Hyun възлага специална задача и дава правомощия на професор Don Oh Choi – ректор на един от най-големите корейски университети Chuncheon по Джудо, Таекуондо и Хапкидо; и съветник към Генералния щаб и службата за обучение на полицаи. Комитет под ръководството на Choi първо учредява Korea Hapkido Martial Arts Federation (KHMAF), а след това World Hapkido Martial Arts Federation (WHMAF). Choi възлага на Централния комитет на съдиите към WTF и др., да се систематизира и да се даде определен калъп на Хапкидо.
Тази нова комисия за кратко време завършва дейността си и предлага превъзходна система. Взимат се само добрите и приемливи техники и правила, техниките които не са подходящи за човешката анатомия и правилата унижаващи хората се отменят. При това ново устройство майстор Choi на преден план поставя старата корейска култура и традиции, след обстоен синтез. Възложената задача на учител Choi е много голяма и това се съзира от много хора, които се опитват да заемат своето място в новото формирование.
За кратко време 98 % от членовете на първо създадената KHF преминават към организацията на Choi. От една страна KHF се затваря, а от друга WHMAF Word Hapkido Martial Arts Federation излиза на първа позиция. За кратко време известни Таекуондо майстори преминават към Хапкидо.
Обща информация за Хапкидо:
Хапкидо се преподава като предмет в корейските университети

В Корея има 10 различни Хапкидо системи
Хапкидо е спорт, който може да се практикува от хора на всякаква възраст
За 1-1.5 години може да се достигне до черен пояс